coca cola, pepsi, agenție de marketing, ecommerce

Neuromarketing – înțelege mintea consumatorului și scalează vânzările

Consumatorii dau tonul afacerii tale 

Trăim într-o lume competitivă. Știm și înțelegem cât este de necesară dorința de cunoaștere profundă atât a nevoilor consumatorului cât și a cerințelor lor. Cu adevărat pot face diferența dintre succes și eșec. Aici intervine neuromarketingul, care combină știința creierului cu strategii de marketing eficiente pentru a descoperi ce îi determină pe consumatori să ia decizia finală în procesul de cumpărare. Probabil și tu te regăsești în această situație. De aceea, locul tău este aici. Acest articol îți oferă în continuare o perspectivă detaliată asupra neuromarketingului. Te poate ajuta ca în viitor, să integrezi aceste cunoștințe în strategiile de marketing pentru a-ți crește vânzările. Cunoaște în continuare perspectiva agenției Pruntech Digital.

Neuromarketingul – între știință și strategiile de marketing

Neuromarketingul este un domeniu complex. Poate să îți pară mult prea dificil de aplicat, dar în realitate este pe atât de simplu. Practic, ne vom rezuma la un singur aspect: cum reacționează creierul uman la diverși stimuli de marketing. Cum se poate acest lucru? Prin utilizarea tehnologiilor avansate. Iată două exemple: imagistica prin rezonanță magnetică și electroencefalografia. Acestea nu fac altceva decât să intre în mintea consumatorului și să analizeze creierul din perspectivă psihologică. Astfel, marketerii pot măsura activitatea cerebrală și răspunsurile emoționale ale consumatorilor la reclame, produse și branduri. În baza rezultatelor, se pot crea campanii publicitare mai eficiente și personalizate, care să rezoneze cu publicul țintă.

Beneficiile Neuromarketingului

Dacă îți dorești să înțelegi mai bine principiile din spatele acestui concept și să acționezi în consecință, iată trei pași simpli. Ține cont, neuromarketingul îți oferă multiple beneficii dacă vrei să îți optimizezi strategia de marketing.

  • Este nevoie să înțelegi profund mintea consumatorilor pentru a putea corela rezultatele cu strategiile tale viitoare.
  • În tot acest proces, gândește-te la eficiența campaniilor. Ai nevoie de mesaje menite să capteze atenția și să influențeze comportamentul de cumpărare al publicului tău.
  • Este foarte important să te asiguri că tot procesul de comunicare este personalizat. Persuasiunea joacă un rol fundamental în tot acest demers. 

Neuromarketingul are un principiu simplu de funcționare 

Dar totuși, cum funcționează acest concept? Primul pas este înțelegerea creierului uman. Odată ce am trecut de această etapă și am înțeles modul de funcționare a grupului țintă și mecanismele de luare a deciziilor, tot procesul se simplifică. Creierul uman procesează informațiile în mod subconștient și emoțional. Aceste caracteristici ne domină în mare parte pe toți. De aceea, de cele mai multe ori, deciziile de cumpărare sunt influențate de factori pe care consumatorii nici măcar nu îi conștientizează.

Marketingul prin tehnici de neuromarketing

Chiar dacă tehnicile pe care le-ai putea utiliza sunt numeroase, iată trei dintre cele mai simple și ușor de aplicat. Toate companiile le pot utiliza pentru a-și îmbunătăți strategiile de marketing:

  • Analiza expresiilor faciale. Prin acest pas poți observa reacțiile emoționale ale consumatorilor la diverși stimuli.
  • Eye-tracking. Ochii vor spune întotdeauna multe despre noi. Urmărește mișcările ochilor pentru a înțelege ce atrage în mod deosebit atenția consumatorilor.
  • Măsoară răspunsurile fiziologice precum ritmul cardiac și schimbările ce pot avea loc la nivelul pielii pentru a evalua publicul din punct de vedere emoțional. 

Studiu de Caz – strategiile de marketing Pepsi și Coca Cola

Un exemplu celebru de utilizare a neuromarketingului este competiția dintre Pepsi și Coca Cola. Cine nu a auzit cel puțin o singură dată, vorbindu-se despre acest subiect? Chiar mai mult de atât, vă aflați în categoria de persoane care real poate face o diferență între gusturile celor două băuturi, sau există o confunzie? 

Pentru a testa preferințele publicului și totodată stimulii consumatorilor în decizia de cumpărare a celor două produse, a fost utilizată tehnologia RMN (Rezonanța Magnetică Nucleară). În baza datelor s-a concluzionat faptul că Pepsi este una dintre băuturile preferate de public pe fond emoțional, în timp ce Coca Cola este ales în baza raționamentului oferit de brand și a experienței consumatorului de-a lungul timpului. Deși gustul este important, brandul și asocierile emoționale joacă un rol crucial în decizia de cumpărare.

Concluzie

Neuromarketingul oferă o abordare inovatoare și eficientă pentru a înțelege comportamentul publicului tău și te ajută să acționezi în consecință. Prin aplicarea acestor cunoștințe în strategiile de marketing, companiile au posibilitatea de a dezvolta campanii mai eficiente și personalizate. În acest context, devine mult mai simplu de a rezona cu publicul țintă. Exemplele oferite de Pepsi și Coca Cola demonstrează cum utilizarea neuromarketingului poate aduce beneficii semnificative și poate ajuta la creșterea vânzărilor. Așadar, integrând neuromarketingul în strategia ta, vei putea să îți înțelegi mai bine consumatorii și să le oferi experiențe care să-i fidelizeze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Informații utile livrate săptămânal în inbox-ul tău 100% gratuit

Vorbim despre antreprenoriat, business, idei inovatoare, social media, e-commerce și cam tot ce ține de online.

Despre Pruntech Digital

Pruntech Digital este agenția de digital marketing cu servicii complete și strategii de creștere validate în piață. Avem experiență de peste 6 ani în online.

Vrei să-ți ducem business-ul la următorul nivel?