Psihologia culorilor: cum alegi culorile pentru a construi un brand puternic

Strategia de branding și importanța culorilor

Strategia de branding implică multe aspecte, dar ne rezumăm astăzi la unul singur. Culorile sunt multe, variate și toate au o semnificație aparte, iar atunci când discutăm de domeniul digital marketingului, cu siguranță se merită o analiză detaliată a lor. Culorile, indiferent care sunt acestea, joacă un rol esențial în imaginea unui brand, implicând modul în care este perceput și reținut de consumatori. Psihologia culorilor se bazează pe ideea că diferitele nuanțe pot provoca reacții emoționale specifice și pot influența comportamentul consumatorilor. Ți-ai pus până acum întrebarea: oare ce impact are în mintea consumatorului, culorile brandului meu?

În continuare, îți vom prezenta importanța utilizării culorilor și cum le poți folosi în imaginea ta de brand pentru a-l face cât mai puternic. Ne vom focusa atenția pe trei companii celebre, analizând culorile pe care ei le utilizează în manualul de brand și impactul lor asupra consumatorilor.  

Importanța culorilor în marketing

Culorile ne transmit mesaje non-verbale. De îndată ce ai privit o culoare, cu siguranță aceasta ți-a transmis ceva, iar dacă nu ai conștientizat, este timpul să o faci. Oamenii formează o primă impresie despre un produs, la o primă privire, mai exact în câteva secunde. Așadar, alegerea culorilor pentru brandul tău poate influența decisiv succesul afacerii în fața consumatorilor.

În calitate de agenție de marketing digital, înțelegem importanța culorilor în strategia de branding și în campanii de marketing. Fiecare culoare folosită într-o campanie de marketing poate stârni în rândul consumatorilor anumite emoții și bineînțeles, poate influența decizia de cumpărare.

O culoare și un simbol

Și pentru că da, merită, atribuim acum câteva laude pentru fiecare culoare în parte. În acest mod vom înțelege exact impactul lor asupra consumatorilor, necesitatea de a fi utilizate în concordanță cu ceea ce ne dorim să transmitem, și nu în ultimul rând, o asociere potrivită.

 • Roșu: energie, pasiune, urgență. 
 • Albastru: încredere, securitate, profesionalism. 
 • Verde: natură, sănătate, creștere. Adesea utilizat de branduri ecologice sau de produse farmaceutice.
 • Galben: fericire, optimism, căldură. Utilizat pentru a atrage atenția și a crea o senzație de bucurie.
 • Negru: eleganță, putere, rafinament. Utilizat frecvent în industriile de lux și modă.
 • Alb: perfecțiune, bunătate, neutralitate. 
 • Roz: sensibilitate, tandrețe, feminitate, romantism. 

Fiecare culoare este unică, vibrantă și merită să îți reprezinte brandul. Acum, după ce ți-am povestit despre cele mai frecvente și totodată cele mai îndrăgite, care este culoarea care te atrage cel mai mult pe tine?

Cum selectezi culoarea potrivită pentru brandul tău?

Alegerea culorilor pentru brandul tău nu este o sarcină simplă. Fiind extrem de importantă, ar trebui să sporești atenția asupra unor detalii.

 1. Cunoaște-ți publicul țintă. Diferite grupuri demografice pot avea reacții diferite la culori. Poți testa, pune întrebări sau poți analiza alte branduri asemănătoare nișei tale.
 2. Stabilește-ți valorile de brand. Culorile trebuie să reflecte valorile și mesajul brandului tău. Pleacă de la întrebarea: care sunt obiectivele mele și ce îmi doresc eu să transmit?
 3. Analizează concurența. Observă culorile folosite de concurență și identifică oportunități de diferențiere.
 4. Testează și ajustează. Utilizează teste A/B pentru a vedea cum răspund consumatorii la diferite culori.

Coca Cola, Lavazza, Apple au făcut alegerile ideale?

Și pentru a înțelege exact toate informațiile prezentate până acum, ne îndreptăm atenția asupra a trei mari nume și vom analiza culorile lor de brand.

 1. Coca Cola este unul dintre cele mai puternice exemple, care subliniază puterea culorilor și impactul asupra consumatorilor. Doar închide ochii și gândește-te la eticheta produsului. Roșul vibrant al companiei Coca Cola este recunoscut la nivel global și evocă sentimente de pasiune și bucurie. Coca Cola a ales în consecință această culoare, pentru că în strategia lor de scalare, s-a mizat pe a evoca emoții puternice și a capta atenția consumatorilor.
 2. Lavazza, acest brand de cafea italian utilizează albastru și auriu în brandingul său, sugerând calitate, tradiție și rafinament. Te invităm să închizi și de această dată ochii și să-ți imaginezi momentul în care savurezi cafeaua Lavazza pe coasta Amalfi a Italiei. Eleganță, stil și rafinament. Nu este aceasta combinația perfectă?
 3. Apple este un exemplu care ne poate ajuta să înțelegem că utilizând o paletă de culori minimalistă, putem atinge culmile succesului. Apple se concentrează pe albastru și alb pentru a proiecta o imagine de profesionalism, simplitate, inovație și nu este singurul în acest domeniu. Cei de la Apple au proiectat încă de la început o imagine de încredere și stabilitate. Îți cumperi produse Apple pentru că…? Și te lăsăm pe tine să completezi. Cu siguranță răspunsul tău subliniază cele spuse de noi.

Concluziile noastre

Culorile joacă un rol crucial în strategia de branding și marketing a oricărei companii. Alegerea culorilor cu siguranță poate influența modul în care consumatorii percep și interacționează cu brandul tău. Ce vrei să transmiți celor din jur cu produsul sau serviciul tău? Oare te încadrezi în categoria celor de la Apple și vrei să evoci profesionalism, sau mergi la sentiment, precum cei de la Coca Cola? Urmând pașii și strategiile prezentate în acest articol, poți utiliza psihologia culorilor pentru a construi un brand puternic și memorabil.

Colaborarea cu o agenție de marketing digital poate să fie un real ajutor în alegerea și implementarea celor mai potrivite culori pentru brandul tău. Înțelegerea și aplicarea psihologiei culorilor poate face diferența între un brand de succes și unul care trece neobservat. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Informații utile livrate săptămânal în inbox-ul tău 100% gratuit

Vorbim despre antreprenoriat, business, idei inovatoare, social media, e-commerce și cam tot ce ține de online.

Despre Pruntech Digital

Pruntech Digital este agenția de digital marketing cu servicii complete și strategii de creștere validate în piață. Avem experiență de peste 6 ani în online.

Vrei să-ți ducem business-ul la următorul nivel?